SES Lab

Eğitim

SES Lab, eğitim faaliyetlerini Işık Üniversitesi İktisat Bölümü çatısı altında yürütmektedir. Işık İktisat Bölümü ve SES Lab, gerek lisans ve yüksek lisans derslerinde, gerekse firmalara yönelik teknik eğitimlerde insan ve doğa arasındaki karşılıklı ilişkilerin sosyo-ekonomik, politik ve teknolojik boyutlarını geniş tabanlı ve çok disiplinli bir perspektiften ele alarak, öğrencilerin konuya ilişkin kapsamlı bir kavrayış geliştirmesine yardımcı olur. Böylelikle sürdürülebilir kalkınma ilke ve uygulamaları ile ilgili meseleleri geleneksel tek boyutlu bakış açısına kıyasla daha derin ve zengin bir biçimde değerlendirmek mümkün hale gelir.

Lisans düzeyinde, Çevre Ekonomisi ve Enerji Ekonomisi derslerinde, anaakım iktisada alternatif bir paradigma sunan ekolojik iktisadın mikro ve makroekonomik modellemeleri kullanılarak, gezegenin sınırlılıkları kısıtı altında güncel iktisat politikaları tartışılır. Avrupa Birliği Ekonomisi, Uluslararası İktisat, İşgücü İktisadı, Uluslararası Finans ve Türkiye Ekonomisi gibi derslerde, çevre sorunlarını bir kalkınma sorunu olarak ele almanın önemi iktisadın farklı çalışma alanları çerçevesinde incelenir.

Yüksek lisans düzeyinde Uygulamalı Ekonomi Programı altında açılan sürdürülebilirlik ve yeşil ekonomi odaklı derslerle eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi teşvik ederek, öğrencilerin akademi içinde ve ötesinde bir kariyer için gerekli beceri ve yeterlilikleri geliştirmelerine olanak tanınır. Döngüsel ekonomi, yenilenebilir enerji, iklim politikası, emisyon ticareti, kentsel tarım, su güvenliği, atık yönetimi gibi tematik alanlar üzerinden sürdürülebilirlik anlayışı kuramsal çerçeve içinde inşa edilir ve tüm bu alanlar uygulama temelli olarak incelenir. Yüksek lisans derslerinde amaç, akademik eğitimi kişisel ve profesyonel yetilerin gelişimi ile birleştirmektir.

Firmalar, sektörel çatı örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve k12 okullarına verilen eğitimlerde, daha teknik, ihtiyaç özelinde şekillenen, gerektiğinde sektör veya piyasa modellemelerine dayalı bir içerik sunulur. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve Yeşil Mutabakat odaklı sürdürülebilir dış ticaret eğitimleri ihracatçı firmalara; yenilenebilir enerji piyasaları, ekonomik göstergeler, yeşil istihdam, teknoloji ve çevre gibi alanlardaki eğitimler farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere ve sektörel çatı örgütlerine; döngüsel ekonomi, iklim adaleti, suya erişim ve sanitasyon, iklim adaleti, sürdürülebilir kalkınma amaçları gibi başlıklar altında sunulan eğitimler ise sivil toplum kuruluşlarına ve k12 eğitim kurumlarına yöneliktir.

Daha fazla bilgi için seslab@isikun.edu.tr